И ето, че днес отново ми дойде музата за готвене! Обикаляйки щандовете на хранителния магазин вчера, бях привлечена от свежия цвят на връзка зелени аспержи. Не му мислих много, особено поглеждайки замразената съомга в кошницата. И ето днес радостта за сетивате е факт! :) За съомгата, изпечена за около 25 мин. в алуминиево фолио на 200 градуса фурна, подготвих сос от дижонска горчица, сокът на половин лимон, половин чаена лъжичка соев сос и още толкова мед. За аспержите направих набързо малко сос със синъо сирене и заквасена сметана. Резулстатът беше за облизване на пръсти, а съставките и начина на приготвяне - по-долу :)
- съомга- дълбоко замразена (аз купувам от кутиите с по два стека вътре) - връзка зелени аспержи - 40 грама синъо сирене - 20-30 грама заквасена сметана (супена лъжица и половина) За соса: половин лимон, дижонска горчица, соев сос, мед, сол и черен пипер Включвам фурната да се загрее до 200, като през това време подготвям съомгата като я осолявам и поръсвам с черен пипер двустранно (най-добре е преди това съомгата да е постояла 10-ина минути в топла вода за да се по-размрази). Накрая я овивам в алуминиево фолио, така че да е добре запечатана от всички страни (като плик за писмо) и я слагам да се пече за 25-30 мин. Докато съомгата е във фурната измивам аспержите и го поставям да се задушат на пара за 7-10 мин. в <=ето това
Доколкот прочетох в интернет, другата възможност е варене за около 4-5 мин или печене. Аз предпочитам задушаване, за да запазя колкото е възможно повече от ценните елементи на зеленчука. Що се отнася до зелените аспержи- добре е те да не бъдат дебели, а по тънки и нежни, тъй като обелката не дебелите аспержи е доста твърда и трябва да се обели. Сосовете ги правя на око. За аспержите: начупвам малко синьо сирене в тиган и го оставям да се разтопи. Добавям и заквасената сметана за да се получи хомогенна смес, като внимавам да не загори!! Добавям черен пипер и сол (но малко тъй като сиренето е доста солено) и разбъркавам. Сосът при загрят тиган е готов за 3-4 мин. Тъй като аз го пресолих, добавих в последствие и малко прясно мляко. Сосът за съомгата го правя като в малък съд смесвам: една чаена лъжичка дижонска горчица, изстисквам полови лимон, добавям няколко капки соев сос и накрая половин чаена лъжичка мед. Накрая малко сол и черен пипер и дресинга е готов! :) Та това беше моето вкусно, неделно изкушение! :) Време за приготяне: 30 мин. Бон Апетит!
Това се питах и аз преди няколко дни, след като спонтанно реших да купя един пакет от този сравнително непознат за мен зеленчук. Не мога да кажа, че успях да намеря особено разнообразни рецепти е интернет, а на всичко отгоре дори и съществуващите ми бяха малко размити. Предполагам, причинта затова е непопулярността на този зеленчук в България. Да, вкусът определено е особен, специфичен. На мен лично обаче ми допада. Дали като лека вечеря или като гарнитура към основното ястие, брюкселското зеле определено може да внесе разнообразие в менюто. А ето и как го приготвям аз: Продукти за две порции (гарнитурни): брюкселско зеле около 250 гр. (в Лидл се продава на пакети от половин кг) 6-7 печурки сушени (чери) домати (може и сушени домати в марина или дори пресни чери томати, които обаче трябва да се добавят накрая, минута преди да се свали тиганът от котлона) подправки (сол, черен пипер) 1-2 лъжички соев сос сокът на половин лимон магданоз
Брюкселското зеле се почиства като се отстраняват 1-2 от горните листенца и се измива добре, след което се нарязва наполовина. Гъбите се измиват и режат на шайби. В тиган се загрява малко мазнина. Аз лично използвам за готвене само кокосово масло, тъй като обикновеното олио при нагряване става вредно и тежко за организма, докато кокосовото масло е по-устойчиво при термична обработка. Повече информация може да намерите например тук. Зелето, гъбите и сушените домати се запържват при средно висока температура за около минута, след което се добавя малко вода и се покрива с капак. Идеята е зеленчуците да се задушат и омекнат, което става за около 10 мин, Отвреме навреме е добре да се разбърква сместа и да се добави сол и черен пипер.
Около 2 мин преди да махна тигана от котлона, добавям лъжичка соев сос (на око, като внимавам обаче да не прекаля, защото става много солено) и съвсем накрая ситно нарязания магданоз. При сервирането се овкусява с лимонов сок и воала! :) Добър апетит!
Нещо вкусно, ама наистина мнооого вкусно за любителите на различните вариации на пастата, са пълнените канелони. За разлика от най-известната рецепта за канелони със сос болонезе, тази по-долу е за вегетариански (но не вегански) канелони пълнени с зеленчуци, в нашия случай- патладжани и гъби. Приготвянето е лесно, отнема около 40 мин. подготовка на сместа и после около 50 мин. печене на самите канелони. Резултатът наистина си заслужава! Необходими продукти:
1х кутия канелони 2х средно големи патладжана 7-8 средно големи пречурки 1х глава лук 1х шише доматен сос (около 400 гр.) кашкавал подправки
Приготвяне: Патладжаните се нарязват на кръгли шайби, овалват се от двете страни със сол и се оставят да се "изплачат" около 15 мин. През това време гъбите се измиват и нарязват на малки кубчета. След като патладжаните пуснат сока си, се измиват добре и се нарязават на кубчета. Лукът се нарязва на ситно и се запържва на слаб огън в по-дълбок тиган. Нарязаните гъби и патладжан се добавят към запържения лук в тигана. Всичко се задушава добре в тигана, докато омекне, след което се осолява и овкусява. Аз лично добавям червен и черен пипер, чубрица и съвсем мако къри. Когато плънката е готова (около 10-15 мин. с капак и разбъркване отвреме-навреме), към нея се добавя малко от доматения сок за вкус и се разбърква добре. Сокът не трябва да е прекалено много за да не стане плънката прекалено течна. Фурната се загрява на 200 градуса. През това време с малка лъжичка канелоните се пълнят и нареждат в правоъгълна тава. Тиганът, който сте използвали за плънката може да се използва за да загреете набързо доматения сос и да го овкусите (сол, черен пипер, чубрица). С него се заливат канелоните, тавата се покрива с алуминиево фолио и се оставя на 200 градуса за 40 мин. След като измине това време тавата се вади, фолиото се маха, а канелоните се поръсват обилно с настърган кашкавал. Тавата се връща отново във фурната за около 5-10 мин, докато се разтопи кашкавала. След това ви остава само да имате търпение докато създадената вкусотия поизстине и да внимавате да не си изядете пръстите, докато ги облизвате :)