Sunday, January 15, 2017

Салата с жито

"Засега по-здравословна храна от житото няма. Обаче тъй както днес мелят житото и приготовляват хляба, голяма част от хранителните му вещества се губят.
Житното зрънце съдържа в себе си потенциална енергия, която като влезе в организма на човека ,се превръща в кинетическа.
В житото се крият най-мощните, най-благородните сили на живота.  Житното зърно е емблема на човешката душа."

Петър Дънов

И ето една рецепта, която бих искала да споделя.

Описаната салата се появи като резултат от спонтанния ми глад за жито и желанието "да не  е съвсем постно", но в същото това време здравословно.


Продукти за 2-3 порции:          

1 чаена чаша жито
1 връзка магданоз
1 домат
 сирене
 стафиди

 За дресинга:
 Един лимон, зехтин, дижонска горчица,  сол и черен пипер 



Приготвяне:

Житото се сварява и към него се прибавят ситно нарязаният магданоз и домат. Приготвя се дресинг от сока на един лимон, чаена лъжичка дижонска горчица, зехтин, сол и пипер. Дресингът и стафидите (количество по лична преценка) се добавят към житото и всичко се разбърква добре. Добавя се натрошено сирене, както и натрошени ядки (например орехи) при желание.

Освен на салата житото би могло да се консумира и като закуска с добавена лъжица мед и настъргани ябълки например.

Bon Appétit! 


Monday, December 19, 2016

Вегетариански бобени кюфтенца

И ето рецептата, по която съм се запалила в последните седмици. Отново лесна, бърза и вкусна. Точно от любимите :)
Признавам - "откраднах" я.., или по-точно казано, вдъхнових се за нея след едно посещение в Слънце и Луна, където опитах подобен шницел, само че вегански.
След 1-2 опита смея да твърдя, че кИфтенцата ми се получават не само на вкус, а и на форма :)

Съставки за (7 броя кюфтенца):

1 х консерва червен боб Кидни 260 гр. (аз купувам готов за консумация червен боб от Лидл или нахут в бурканче от ДМ, като понякога ги смесвам )
1 х яйце
2 х средно големи, печени червени чушки
подправки, галета

Как се прави:

Бобът се изплаква добре, след което се намачква докато се получи хомогенна смес. Добавя се разбитото яйце и ситно нарязаните печени чушки. Добавят се обилно подправки. Аз слагам сол, черен и червен пипер, къри и много чубрица. Сместа се обърква добре и се добавя галета на око за да "стегне" и да не е прекалено течна (първите ми 2 опита бяха без галета и макар да се получи вкусно, кюфтенцата се разпадаха в тигана). Цялата смес се разбърква добре, а кюфтенцата се оформят с ръце в желаната големина. Пържат се на среден до силен огън като се обръщат внимателно. Аз лично използвам само кокосово масло като мазнина и го препоръчвам с две ръце.
Кюфтенцата се запичат бързо (2 мин. на страна) затова трябва да не ги оставяте дълго в тигана.

Bon Appétit!



Saturday, November 12, 2016

Randy Crawford

Обикновен петъчен, работен ден. Погледът в монитора, слушалките на ушите.Youtube върти парче след парче, налучквайки музикалните ми предпочитания с прецизна точност.
Свършва поредното парче. Концентрирала съм се върху работата и ми трябват няколко секунди преди да реализирам, че тече реклама. Тъкмо се каня да погледана към другият монитор и да превключа, и О, ЧУДО!! Най-неочаквано един прекрасен, познат глас..!?
Randy Crawford изпълва сърцето ми!! Поглеждам екрана и установявам, че песента е саундтрак към течащата реклама. Заглеждам се. Следващият половин час усмивката не слиза от лицето ми, а денят минава с гласът на Ранди.. :)