Saturday, February 4, 2017

Вегетариански канелони, пълнени с патладжан и гъби

Нещо вкусно, ама наистина мнооого вкусно за любителите на различните вариации на пастата, са пълнените канелони. 
За разлика от най-известната рецепта за канелони със сос болонезе, тази по-долу е за вегетариански (но не вегански) канелони пълнени с зеленчуци, в нашия случай- патладжани и гъби.
Приготвянето е лесно, отнема около 40 мин. подготовка на сместа и после около 50 мин. печене на самите канелони. 
Резултатът наистина си заслужава!

Необходими продукти:

1х кутия канелони
2х средно големи патладжана
7-8 средно големи пречурки
1х глава лук
1х шише доматен сос (около 400 гр.)
кашкавал
подправки



Приготвяне:

Патладжаните се нарязват на кръгли шайби, овалват се от двете страни със сол и се оставят да се "изплачат" около 15 мин.
През това време гъбите се измиват и нарязват на малки кубчета.
След като патладжаните пуснат сока си, се измиват добре и се нарязават на кубчета.

Лукът се нарязва на ситно и се запържва на слаб огън в по-дълбок тиган.
Нарязаните гъби и патладжан се добавят към запържения лук в тигана. 
Всичко се задушава добре в тигана, докато омекне, след което се осолява и овкусява. Аз лично добавям червен и черен пипер, чубрица и съвсем мако къри. 
Когато плънката е готова (около 10-15 мин. с капак и разбъркване отвреме-навреме), към нея се добавя малко от доматения сок за вкус и се разбърква добре. Сокът не трябва да е прекалено много за да не стане плънката прекалено течна. 

Фурната се загрява на 200 градуса. 
През това време с малка лъжичка канелоните се пълнят и нареждат в правоъгълна тава.
Тиганът, който сте използвали за плънката може да се използва за да загреете набързо доматения сос и да го овкусите (сол, черен пипер, чубрица).
С него се заливат канелоните, тавата се покрива с алуминиево фолио и се оставя на 200 градуса за 40 мин.
След като измине това време тавата се вади, фолиото се маха, а канелоните се поръсват обилно с настърган кашкавал. Тавата се връща отново във фурната за около 5-10 мин, докато се разтопи кашкавала.

След това ви остава само да имате търпение докато създадената вкусотия поизстине и да внимавате да не си изядете пръстите, докато ги облизвате :)


Sunday, January 15, 2017

Салата с жито

"Засега по-здравословна храна от житото няма. Обаче тъй както днес мелят житото и приготовляват хляба, голяма част от хранителните му вещества се губят.
Житното зрънце съдържа в себе си потенциална енергия, която като влезе в организма на човека ,се превръща в кинетическа.
В житото се крият най-мощните, най-благородните сили на живота.  Житното зърно е емблема на човешката душа."

Петър Дънов

И ето една рецепта, която бих искала да споделя.

Описаната салата се появи като резултат от спонтанния ми глад за жито и желанието "да не  е съвсем постно", но в същото това време здравословно.


Продукти за 2-3 порции:          

1 чаена чаша жито
1 връзка магданоз
1 домат
 сирене
 стафиди

 За дресинга:
 Един лимон, зехтин, дижонска горчица,  сол и черен пипер 



Приготвяне:

Житото се сварява и към него се прибавят ситно нарязаният магданоз и домат. Приготвя се дресинг от сока на един лимон, чаена лъжичка дижонска горчица, зехтин, сол и пипер. Дресингът и стафидите (количество по лична преценка) се добавят към житото и всичко се разбърква добре. Добавя се натрошено сирене, както и натрошени ядки (например орехи) при желание.

Освен на салата житото би могло да се консумира и като закуска с добавена лъжица мед и настъргани ябълки например.

Bon Appétit! 


Monday, December 19, 2016

Вегетариански бобени кюфтенца

И ето рецептата, по която съм се запалила в последните седмици. Отново лесна, бърза и вкусна. Точно от любимите :)
Признавам - "откраднах" я.., или по-точно казано, вдъхнових се за нея след едно посещение в Слънце и Луна, където опитах подобен шницел, само че вегански.
След 1-2 опита смея да твърдя, че кИфтенцата ми се получават не само на вкус, а и на форма :)

Съставки за (7 броя кюфтенца):

1 х консерва червен боб Кидни 260 гр. (аз купувам готов за консумация червен боб от Лидл или нахут в бурканче от ДМ, като понякога ги смесвам )
1 х яйце
2 х средно големи, печени червени чушки
подправки, галета

Как се прави:

Бобът се изплаква добре, след което се намачква докато се получи хомогенна смес. Добавя се разбитото яйце и ситно нарязаните печени чушки. Добавят се обилно подправки. Аз слагам сол, черен и червен пипер, къри и много чубрица. Сместа се обърква добре и се добавя галета на око за да "стегне" и да не е прекалено течна (първите ми 2 опита бяха без галета и макар да се получи вкусно, кюфтенцата се разпадаха в тигана). Цялата смес се разбърква добре, а кюфтенцата се оформят с ръце в желаната големина. Пържат се на среден до силен огън като се обръщат внимателно. Аз лично използвам само кокосово масло като мазнина и го препоръчвам с две ръце.
Кюфтенцата се запичат бързо (2 мин. на страна) затова трябва да не ги оставяте дълго в тигана.

Bon Appétit!