Sunday, February 19, 2017

Как се готви брюкселско зеле?

Това се питах и аз преди няколко дни, след като спонтанно реших да купя един пакет от този сравнително непознат за мен зеленчук.

Не мога да кажа, че успях да намеря особено разнообразни рецепти е интернет, а на всичко отгоре дори и съществуващите ми бяха малко размити.
Предполагам, причинта затова е непопулярността на този зеленчук в България. 
Да, вкусът определено е особен, специфичен. На мен лично обаче ми допада. 
Дали като лека вечеря или като гарнитура към основното ястие, брюкселското зеле определено може да внесе разнообразие в менюто.
А ето и как го приготвям аз:

Продукти за две порции (гарнитурни):

брюкселско зеле около 250 гр. (в Лидл се продава на пакети от половин кг)
6-7 печурки
сушени (чери) домати (може и сушени домати в марина или дори пресни чери томати, които обаче трябва да се добавят накрая, минута преди да се свали тиганът от котлона)
подправки (сол, черен пипер)
1-2 лъжички соев сос
сокът на половин лимон
магданоз




Брюкселското зеле се почиства като се отстраняват 1-2 от горните листенца и се измива добре, след което се нарязва наполовина. Гъбите се измиват и режат на шайби. 

В тиган се загрява малко мазнина. Аз лично използвам за готвене само кокосово масло, тъй като обикновеното олио при нагряване става вредно и тежко за организма, докато кокосовото масло е по-устойчиво при термична обработка. Повече информация може да намерите например тук.

Зелето, гъбите и сушените домати се запържват при средно висока температура за около минута, след което се добавя малко вода и се покрива с капак. Идеята е зеленчуците да се задушат и омекнат, което става за около 10 мин, Отвреме навреме е добре да се разбърква сместа и да се добави сол и черен пипер. 


Около 2 мин преди да махна тигана от котлона, добавям лъжичка соев сос (на око, като внимавам  обаче да не прекаля, защото става много солено) и съвсем накрая ситно нарязания магданоз.

При сервирането се овкусява с лимонов сок и воала! :)

Добър апетит! 



Saturday, February 4, 2017

Вегетариански канелони, пълнени с патладжан и гъби

Нещо вкусно, ама наистина мнооого вкусно за любителите на различните вариации на пастата, са пълнените канелони. 
За разлика от най-известната рецепта за канелони със сос болонезе, тази по-долу е за вегетариански (но не вегански) канелони пълнени с зеленчуци, в нашия случай- патладжани и гъби.
Приготвянето е лесно, отнема около 40 мин. подготовка на сместа и после около 50 мин. печене на самите канелони. 
Резултатът наистина си заслужава!

Необходими продукти:

1х кутия канелони
2х средно големи патладжана
7-8 средно големи пречурки
1х глава лук
1х шише доматен сос (около 400 гр.)
кашкавал
подправки



Приготвяне:

Патладжаните се нарязват на кръгли шайби, овалват се от двете страни със сол и се оставят да се "изплачат" около 15 мин.
През това време гъбите се измиват и нарязват на малки кубчета.
След като патладжаните пуснат сока си, се измиват добре и се нарязават на кубчета.

Лукът се нарязва на ситно и се запържва на слаб огън в по-дълбок тиган.
Нарязаните гъби и патладжан се добавят към запържения лук в тигана. 
Всичко се задушава добре в тигана, докато омекне, след което се осолява и овкусява. Аз лично добавям червен и черен пипер, чубрица и съвсем мако къри. 
Когато плънката е готова (около 10-15 мин. с капак и разбъркване отвреме-навреме), към нея се добавя малко от доматения сок за вкус и се разбърква добре. Сокът не трябва да е прекалено много за да не стане плънката прекалено течна. 

Фурната се загрява на 200 градуса. 
През това време с малка лъжичка канелоните се пълнят и нареждат в правоъгълна тава.
Тиганът, който сте използвали за плънката може да се използва за да загреете набързо доматения сос и да го овкусите (сол, черен пипер, чубрица).
С него се заливат канелоните, тавата се покрива с алуминиево фолио и се оставя на 200 градуса за 40 мин.
След като измине това време тавата се вади, фолиото се маха, а канелоните се поръсват обилно с настърган кашкавал. Тавата се връща отново във фурната за около 5-10 мин, докато се разтопи кашкавала.

След това ви остава само да имате търпение докато създадената вкусотия поизстине и да внимавате да не си изядете пръстите, докато ги облизвате :)


Sunday, January 15, 2017

Салата с жито

"Засега по-здравословна храна от житото няма. Обаче тъй както днес мелят житото и приготовляват хляба, голяма част от хранителните му вещества се губят.
Житното зрънце съдържа в себе си потенциална енергия, която като влезе в организма на човека ,се превръща в кинетическа.
В житото се крият най-мощните, най-благородните сили на живота.  Житното зърно е емблема на човешката душа."

Петър Дънов

И ето една рецепта, която бих искала да споделя.

Описаната салата се появи като резултат от спонтанния ми глад за жито и желанието "да не  е съвсем постно", но в същото това време здравословно.


Продукти за 2-3 порции:          

1 чаена чаша жито
1 връзка магданоз
1 домат
 сирене
 стафиди

 За дресинга:
 Един лимон, зехтин, дижонска горчица,  сол и черен пипер 



Приготвяне:

Житото се сварява и към него се прибавят ситно нарязаният магданоз и домат. Приготвя се дресинг от сока на един лимон, чаена лъжичка дижонска горчица, зехтин, сол и пипер. Дресингът и стафидите (количество по лична преценка) се добавят към житото и всичко се разбърква добре. Добавя се натрошено сирене, както и натрошени ядки (например орехи) при желание.

Освен на салата житото би могло да се консумира и като закуска с добавена лъжица мед и настъргани ябълки например.

Bon Appétit!