Saturday, May 6, 2017

Сурови бонбони за всеки повод. И без повод.. :)

Мотивирана от рождения ден на брат ми преди няколко дни, реших да приготвя отново от любимите ми сурови бонбони. 

Рецептата взаимствах преди повече от две години от  блога на Маги Пашова.

Дали ще си направите малки тортички или бонбони, зависи само от вас и конкретната ситуация.
За основа на десерта са използвани ядки (в моя случай сурови бадеми и орехи), фурми, стафиди, както и счукани какаови зърна. Аз винаги, предварително накисвам ядките за 6-8 часа преди да ги сложа в блендъра, а и като цяло преди всяка консумация (защо се прави това, може да прочетете тук). След като ядките са смлени, добавям на око стафиди и фурми, и малко счукани какаови зърна, докато се получи смес, достатъчно пластична за да може да бъде оформяна с ръце. 

За топинга (който между другото е толковаааа вкусен, че едва оцелява до реалната си дестинация : )) !!) е необходимо от любимото ми сурово пресовано кокосово масло, малка лъжичка мед, малко лимонов сок, кокосови стърготини и семена от чия. 
Всички съставки се смесват в блендъра, след което с получената смес се гарнират бонбоните. 
Направените бонбони/кексчета се оставят отново в хладилника за да стегнат за около час-два преди да бъдат сервирани. 

Остава само подходящата компания за дегустацията и радостта от резултата е пълна ! :)


P.S.: За основата може да използвате различни ядки (важното е единствено да са сурови). Може да добавите и малко настърган натурален шоколад, или пък червени боровинка, сушени смокини, или други сушени плодове. За топинга- дори и да нямата кокосови стърготини, резултатът оново е вкусен. Лимоновият сок, медът, както и чията към кокосовото масло обаче са наистина важни за да се постигне мняяяямммм-ефектът, за който вече споменах :)
Десертът се държи в хладилника до непосредствената консумация, тъй като топинга се "разкашква", ако е прекалено дълго на стайна температура. 



Sunday, April 23, 2017

Сьoмга с медено-горчичен сос и зелени аспержи със сос от синьо сирене

И ето, че днес отново ми дойде музата за готвене! 
Обикаляйки щандовете на хранителния магазин вчера, бях привлечена от свежия цвят на връзка зелени аспержи. 
Не му мислих много, особено поглеждайки замразената съомга в кошницата.
И ето днес радостта за сетивате е факт! :)
За съомгата, изпечена за около 25 мин. в алуминиево фолио на 200 градуса фурна, подготвих сос от дижонска горчица, сокът на половин лимон, половин чаена лъжичка соев сос и още толкова мед. 
За аспержите направих набързо малко сос със синъо сирене и заквасена сметана.
Резулстатът беше за облизване на пръсти, а съставките и начина на приготвяне - по-долу :)



- съомга- дълбоко замразена (аз купувам от кутиите с по два стека вътре)
- връзка зелени аспержи
- 40 грама синъо сирене
- 20-30 грама заквасена сметана  (супена лъжица и половина)

За соса: половин лимон, дижонска горчица, соев сос, мед, сол и черен пипер

Включвам фурната да се загрее до 200, като през това време подготвям съомгата като я осолявам и поръсвам с черен пипер двустранно (най-добре е преди това съомгата да е постояла 10-ина минути в топла вода за да се по-размрази). Накрая я овивам в алуминиево фолио, така че да е добре запечатана от всички страни (като плик за писмо) и я слагам да се пече за 25-30 мин.

Докато съомгата е във
фурната измивам 
аспержите и го поставям да се 
задушат на пара за 7-10 мин. в 
<=ето това 

Доколкот прочетох в интернет, другата възможност е варене за около 4-5 мин или печене.
Аз предпочитам задушаване, за да запазя колкото е възможно повече от ценните елементи на зеленчука.
Що се отнася до зелените аспержи- добре е те да не бъдат дебели, а по тънки и нежни, тъй като обелката не дебелите аспержи е доста твърда и трябва да се обели.

Сосовете ги правя на око.
За аспержите: начупвам малко синьо сирене в тиган и го оставям да се разтопи. Добавям и заквасената сметана за да се получи хомогенна смес, като внимавам да не загори!! Добавям черен пипер и сол (но малко тъй като сиренето е доста солено) и разбъркавам. Сосът при загрят тиган е готов за 3-4 мин. Тъй като аз го пресолих, добавих в последствие и малко прясно мляко.

Сосът за съомгата го правя като в малък съд смесвам: една чаена лъжичка дижонска горчица, изстисквам полови лимон, добавям няколко капки соев сос и накрая половин чаена лъжичка мед. Накрая малко сол и черен пипер и дресинга е готов! :)

Та това беше моето вкусно, неделно изкушение! :) 
Време за приготяне: 30 мин.

Бон Апетит! 

Sunday, February 19, 2017

Как се готви брюкселско зеле?

Това се питах и аз преди няколко дни, след като спонтанно реших да купя един пакет от този сравнително непознат за мен зеленчук.

Не мога да кажа, че успях да намеря особено разнообразни рецепти е интернет, а на всичко отгоре дори и съществуващите ми бяха малко размити.
Предполагам, причинта затова е непопулярността на този зеленчук в България. 
Да, вкусът определено е особен, специфичен. На мен лично обаче ми допада. 
Дали като лека вечеря или като гарнитура към основното ястие, брюкселското зеле определено може да внесе разнообразие в менюто.
А ето и как го приготвям аз:

Продукти за две порции (гарнитурни):

брюкселско зеле около 250 гр. (в Лидл се продава на пакети от половин кг)
6-7 печурки
сушени (чери) домати (може и сушени домати в марина или дори пресни чери томати, които обаче трябва да се добавят накрая, минута преди да се свали тиганът от котлона)
подправки (сол, черен пипер)
1-2 лъжички соев сос
сокът на половин лимон
магданоз




Брюкселското зеле се почиства като се отстраняват 1-2 от горните листенца и се измива добре, след което се нарязва наполовина. Гъбите се измиват и режат на шайби. 

В тиган се загрява малко мазнина. Аз лично използвам за готвене само кокосово масло, тъй като обикновеното олио при нагряване става вредно и тежко за организма, докато кокосовото масло е по-устойчиво при термична обработка. Повече информация може да намерите например тук.

Зелето, гъбите и сушените домати се запържват при средно висока температура за около минута, след което се добавя малко вода и се покрива с капак. Идеята е зеленчуците да се задушат и омекнат, което става за около 10 мин, Отвреме навреме е добре да се разбърква сместа и да се добави сол и черен пипер. 


Около 2 мин преди да махна тигана от котлона, добавям лъжичка соев сос (на око, като внимавам  обаче да не прекаля, защото става много солено) и съвсем накрая ситно нарязания магданоз.

При сервирането се овкусява с лимонов сок и воала! :)

Добър апетит!