Saturday, May 20, 2017

Екопътека "Видимско пръскало" и Гложенски манастир

Макар и едва в средата на май туристическият сезон вече бе открит с разходка из парк Централен Балкан в резерват Северен Джендем. 
Екопътеката, която посетихме  този път носи името на реката, чието течение следва, а именно р. Видимска и Видимската екопътека. 
Също тъй пищна като Екопътека Бяла Река, Видимската екопътека проправя пътя си през живописна гора, за да изведе любителите на природата до мястото, от което се открива гледка към втория по височина водопад в България-Видимското пръскало.




И макар гледката на водопада да е кулуминацията на прехода, не по-малко вълнуваща се оказва самата пътека, която представлява живописен черен път, който лъкатуши през гъста гора, движейки се успоредно на реката. Наклонът е минимален, а денивелацията почти не се усеща, освен във финалната права. Самата река е невероятно красива, с множество естествено образувани вирчета и наистина невороятно оформени речни камъни и скали.
Самата пътека е много приятна за разходка и е подходяща и за семейства с деца, както и хора, които като цяло не са подготвени за по сериозни преходи. Дължината на посока е около 6,5 км (около 13 км отиване и връщане) с начална точна ВЕЦ Видима, гр. Апилци до първата площадка, от която се открива гледка към водопада. До подножието на водопада се стига по тясна пътека дълга около 1,5 км, но дотам нашата група не стигна. В заключение мога само да кажа, че разходката по този маршрут си заслужава. Дори да не стигнете до водопада, енергията на мястото е несравнима!















Друга интересна дестинация в региона са Крушунските водопади, както и Гложенския манастир, през който ние минахме на връщане към София. Разстоянието от Троян до манастира е около 80 км., но отбивката наистина си  струва. 
Самият манастир се намира високо в Тетевенския Балкан, разположен на скалиста тераса, което му придава величие и достолепност. До него се стига с кола по сравнитено тесен, асфалтиран път. При хубави дни гледката от манастира е невероятна!


снимка източник: тук









Снимки: личен архив & Мартин Недельов

Saturday, May 6, 2017

Сурови бонбони за всеки повод. И без повод.. :)

Мотивирана от рождения ден на брат ми преди няколко дни, реших да приготвя отново от любимите ми сурови бонбони. 

Рецептата взаимствах преди повече от две години от  блога на Маги Пашова.

Дали ще си направите малки тортички или бонбони, зависи само от вас и конкретната ситуация.
За основа на десерта са използвани ядки (в моя случай сурови бадеми и орехи), фурми, стафиди, както и счукани какаови зърна. Аз винаги, предварително накисвам ядките за 6-8 часа преди да ги сложа в блендъра, а и като цяло преди всяка консумация (защо се прави това, може да прочетете тук). След като ядките са смлени, добавям на око стафиди и фурми, и малко счукани какаови зърна, докато се получи смес, достатъчно пластична за да може да бъде оформяна с ръце. 

За топинга (който между другото е толковаааа вкусен, че едва оцелява до реалната си дестинация : )) !!) е необходимо от любимото ми сурово пресовано кокосово масло, малка лъжичка мед, малко лимонов сок, кокосови стърготини и семена от чия. 
Всички съставки се смесват в блендъра, след което с получената смес се гарнират бонбоните. 
Направените бонбони/кексчета се оставят отново в хладилника за да стегнат за около час-два преди да бъдат сервирани. 

Остава само подходящата компания за дегустацията и радостта от резултата е пълна ! :)


P.S.: За основата може да използвате различни ядки (важното е единствено да са сурови). Може да добавите и малко настърган натурален шоколад, или пък червени боровинка, сушени смокини, или други сушени плодове. За топинга- дори и да нямата кокосови стърготини, резултатът оново е вкусен. Лимоновият сок, медът, както и чията към кокосовото масло обаче са наистина важни за да се постигне мняяяямммм-ефектът, за който вече споменах :)
Десертът се държи в хладилника до непосредствената консумация, тъй като топинга се "разкашква", ако е прекалено дълго на стайна температура. 



Sunday, April 23, 2017

Сьoмга с медено-горчичен сос и зелени аспержи със сос от синьо сирене

И ето, че днес отново ми дойде музата за готвене! 
Обикаляйки щандовете на хранителния магазин вчера, бях привлечена от свежия цвят на връзка зелени аспержи. 
Не му мислих много, особено поглеждайки замразената съомга в кошницата.
И ето днес радостта за сетивате е факт! :)
За съомгата, изпечена за около 25 мин. в алуминиево фолио на 200 градуса фурна, подготвих сос от дижонска горчица, сокът на половин лимон, половин чаена лъжичка соев сос и още толкова мед. 
За аспержите направих набързо малко сос със синъо сирене и заквасена сметана.
Резулстатът беше за облизване на пръсти, а съставките и начина на приготвяне - по-долу :)



- съомга- дълбоко замразена (аз купувам от кутиите с по два стека вътре)
- връзка зелени аспержи
- 40 грама синъо сирене
- 20-30 грама заквасена сметана  (супена лъжица и половина)

За соса: половин лимон, дижонска горчица, соев сос, мед, сол и черен пипер

Включвам фурната да се загрее до 200, като през това време подготвям съомгата като я осолявам и поръсвам с черен пипер двустранно (най-добре е преди това съомгата да е постояла 10-ина минути в топла вода за да се по-размрази). Накрая я овивам в алуминиево фолио, така че да е добре запечатана от всички страни (като плик за писмо) и я слагам да се пече за 25-30 мин.

Докато съомгата е във
фурната измивам 
аспержите и го поставям да се 
задушат на пара за 7-10 мин. в 
<=ето това 

Доколкот прочетох в интернет, другата възможност е варене за около 4-5 мин или печене.
Аз предпочитам задушаване, за да запазя колкото е възможно повече от ценните елементи на зеленчука.
Що се отнася до зелените аспержи- добре е те да не бъдат дебели, а по тънки и нежни, тъй като обелката не дебелите аспержи е доста твърда и трябва да се обели.

Сосовете ги правя на око.
За аспержите: начупвам малко синьо сирене в тиган и го оставям да се разтопи. Добавям и заквасената сметана за да се получи хомогенна смес, като внимавам да не загори!! Добавям черен пипер и сол (но малко тъй като сиренето е доста солено) и разбъркавам. Сосът при загрят тиган е готов за 3-4 мин. Тъй като аз го пресолих, добавих в последствие и малко прясно мляко.

Сосът за съомгата го правя като в малък съд смесвам: една чаена лъжичка дижонска горчица, изстисквам полови лимон, добавям няколко капки соев сос и накрая половин чаена лъжичка мед. Накрая малко сол и черен пипер и дресинга е готов! :)

Та това беше моето вкусно, неделно изкушение! :) 
Време за приготяне: 30 мин.

Бон Апетит!