Friday, August 31, 2012

Вкусна вегетарианска мусака


1. Патладжаните се нарязва на шайби, които се овалват в сол и се оставят 10 мин. изправени така , че да се оттечат (аз ги редя в тенджера)
2.Докато патладжаните се оттичат се белят картофите и се режат на сравнително тънки шайби.
3. Патладжаните се изплакват и се подсушават в кухненска хартия например, след което се запържват леко в тиган докато поомекнат.
4. В предварително намазана с олио тава се реди ред патладжани, ред картофи, след това се начупва сирене върху тях и се редат отново ред патладжани и ред картофи
5. Чесънът се нарязва и се запържва леко в тиган, добавя се доматения сок и подправки (сол, черен пипер, чубрица)
 6. Доматите се нарязват и се нареждат като последен ред в тавата


7. Всичко се залива с доматения сок и се слага в педварително загрята фурна.
Пече се около 45 мин., като накрая се поръсва с настъргания кашкавал и се слага за още 5-10 мин. във фурната.



Tip:  преди да се нарежат, картофите могат да бъдат сложени да се посварят за около 10 мин.(например докато се запържва патладжана). Това намалява времето на печене, но трябва да се внимава да се извадят навреме, докато са още полу-сварени.

Резултатът в повечето случай е достоен за облизване на пръсти :)))




2 comments:

  1. Обичам мусака и съм сигурна, че и тази рецепта ще ми допадне! Прекрасен уикенд! :)

    ReplyDelete
  2. Много е вкусна, дано да ти допадне :)

    ReplyDelete