Tuesday, September 11, 2012

Направи си сам

При поредното търсене на начини за обработка на дървени мебели попаднах на статия за реставриране на стари столове. Въпреки че самата аз не съм се занимавала с освежаване на стари мебели до момента, сметнах, че материалът си заслужава и би могъл да представлява интерес и за другите.
Страницата, от която взех материала се казва "Да знаеш как" (http://www.daznaeshkak.com/objid/296-Restavraciq-star-stol/) и предлага различни интересни предложения за реставрация, декориране, градинартво и т.н.








Материали:

Дървен стол;

Боя за дървената част;

Златна боя металик за орнаментите;

Плат за дамаската с орнаменти  – 50см;

Инструменти: 

    * Шкурка
    * Телбод за мебели
    * Четка – 40мм
    * Гъба
    * Молив
    * Залепващо фолио
    * Картон
    * Макетен нож
    * Индиго
    * Оризова хартия

Описание на работата:
Обработете със шкурка дървената част на стола,Работа за да махнете стария слой лак. Избършете го с влажен парцал и изчакайте да изсъхне около половин час. Боядисайте дървото равномерно с боя. Изчакайте да изсъхне 10-15 мин и нанесете втори слой. 

Направете си кройка от плата за дамаската според седалката на стола, като оставите по малко плат от всички страни. Закрепете плата към седалката с телбод от всички страни. 

Прекопирайте орнамента от плата върху оризова хартия с мек молив. А след това върху фолио, обозначете малките детайли с номера, за да не ги размените. 

Залепете фолиото върху облегалката на стола, залепете малките детайли. С помощта на суха гъба нанесете златната боя върху шаблона. Избягвайте големите количества боя, за да не започне да тече. 15мин след нанасянето на боята, внимателно отстранете фолиото. Отстранете и малките фрагменти. 

По желание с леки движения можете да нанесете “златото” върху ъглите и ръбовете, за да създадете ефект на “благородно изтъркване”. 

С този орнамент може да декорирате стената около стола или някои декоративни елементи.

2 comments:

  1. На първо място ти трябва такер, с който да закрепваш текстила, а хубавите такери са по-скъпички. Но ако ще се занимаваш с това по принцип, а не само за един два стола си заслужава. Невероятно е преобразен стола! Много изискано изглежда. А старите мебели наистина са по-качествени си и заслужава да ги реставрираш и претапицираш!

    ReplyDelete
  2. Благодаря за съвета :) Наистина старите мебели имат свои особен, скрит чар. За сега интересът ми е по-скоро все още аматъорски, но мисля, че такерът е нещо, което сравнително често може да влиза в употреба, така че е въпрос на време да си купя подходящ. Благодаря :)

    ReplyDelete