Tuesday, January 15, 2013

Здраве: част 1


Реших да посветя няколко статии на здравето, тъй като смятам, че без него, всичко останало става излишно. Не мога да кажа, че аз самата водя особено здравословен начин на живот, нито, че имам кой знае какви знания в областта, но все пак реших да споделя това, в което аз вярвам и съм проучила, а всеки си решава за себе си. Аз самата съм напълно убедена, че здравето е пряко свързано с храната, която поглъщаме, затова бих казала,  че "ние наистина сме това, което ядем".
От наблюденията върху самата себе си и прочетено, бих споделила следните изводи:

1. Преяждането води единствено до неприятни усещания, натоварва излишно стомаха и предизвиква съненост. Причината затова е, че цялата ни кръв се изпраща към храносмилателните органи и вместо на спокойствие да усвоява храната тялото се бори с нашата лакомия. Аз самата не се лишавам от нищо, но като цяло внимавам да не преминавам границата на засищането. По-добре по-често, но по-малко.

2. Смесването на различни видове храна води до огромно затормозяване на организма. Причината затова е, че различните хранителни съставки изискват различни стомашни сокове за разграждането си. И всичко щеше да е много лесно, ако тези не се неутрализираха взаимно, което води до тежест, застояване и гниене на храната в нашето тяло. Затова бих препоръчала, доколкото е възможно разделно хранене. Зная, че в днешно време това е трудно, но с малко усилие бихме могли да си спестим много проблеми. Пример: вместо да си поръчате таратор за първо; руло стефани (яйца+месо) с гарнитура пържени картофи със сирене за основно и за капак я крем-карамел, я плодове!(виж по-долу), по-добре се спрете просто на една пържола (ако ядете месо) с малко салата, която ще ви засити достатъчно и същевремено няма да ви натовари излишно. Ако пък непременно държите да опитате от всичко, то поне изчаквайте между блюдата, за да има стомахът що-годе някакъв шанс да смеле поне част от храната. Малко инфо тук.

За колко време се разграждат различните храни?

- плодове: около половин час
- скорбялни зеленчуци (царевица, картофи, ориз, грах..): около час
- яйца и млечни продукти: около два часа
- печено и варено месо: около четири часа
- пърженото месо: около шест часа
- неправилно комбинирани храни: 8 часа и повече

Защо плодове НЕ ТРЯБВА да се приемат поне два часа след основното хранене?

3. Причината: плодовете се преработват от организма най-бързо! Т.е. ако се изядат след основното ядене, те не могат да бъдат отделени от тялото след разграждането, а вместо това остават да гният в стомаха часове наред, което от своя страна води до "зашлаковане" на организма, а и до по-тежки болести!!! Така че.. Плодове или 20 мин. преди, или поне два часа след хранене!
Като цяло сме учени да ядем плодове за десерт, така че основния проблем си остава навикът. Смятам обаче, че малко усилие и промяна, от уважение към собственото ни тяло, си заслужава!

Друго важно е да ограничаваме приема на вода по време на хранене, тъй като тя разрежда стомашните сокове и води до по-бавно храносмилане.

Надявам се, тази информация да е била полезна и интересна за някого!


 

No comments:

Post a Comment