Sunday, June 30, 2013

Да похапнем паста!


Питали ли сте се, откъде водят началото си спагетите? Този въпрос се въртеше в съзнанието ми днес, докато приготвях обяда, който се състоеше точно от тях. Бъркам си аз тенджерата, водата бълбука, спагетите малко по-малко губят началната си форма, а в моята глава изниква въпрос: кой е измислил спагетите?  Оказва се, че тъй наречената "паста", която се е превърнала в неразделна част от нашето меню, води началото си още от времето преди Христа. Самoто название паста идва от италиански и означава буквално тесто. Дали обаче старите римляни са откривателите на така обичаното в днешно време "сушено тесто" остава загадка. Според някои източници най-старата рецепта за приготвяне на ястие със спагети е открита преди около 4000 години на територията на Китай. И докато през вековете римляни, китайци и араби спорели за правото на патент, пастата извървяла свой собствен път, превръщайки се от храна, запазена за богатите до "храна на народа". Последното станало възможно към средата на 18 век, когато в Италия били измислени първите машини за прозводство на различни сортове паста. Предпоставка за това се оказал и благоприятния морски климат в областта на Неапол, който позволявал бързото сушене на тестото. Скоро градът се придобил славата на рожденото място на макароните и всички техни братовчеди и братовчедки. В днешно време пастата се прозвежда в почти 200 разновидности и благодарение на лесното си приготвятвене, и достъпни цени се е превърнала в една от любимите храни на нашето време.
А ето и още любопитна информация:
- истинската паста се прави само от брашно от твърда пшеница и вода
- паста, направена с брашно от твърда пшеница е нискокалорична, богата на белтъчени и витамин Б1 и НЕ води до напълняване за разлика от пасти, правени с брашно от мека пшенца, които имат хранителна стойност съпоставима с тази на бял хляб. Извод: четете съставките!
- пастата се слага да се вари във вече кипяща вода
- след варенето пастата НЕ се мие със студена вода за да не загуби витамините си
- за приготвянето на цветна паста се добавят примеси от домати, спанак, какао и червено цвекло
- паста "ал денте" е паста, която е сварена,  но НЕ преварена, "крехка, но и твърда", мека отвън, но съвсем леко недосварена отвътре

foto
ИзточникNo comments:

Post a Comment