Saturday, May 6, 2017

Сурови бонбони за всеки повод. И без повод.. :)

Мотивирана от рождения ден на брат ми преди няколко дни, реших да приготвя отново от любимите ми сурови бонбони. 

Рецептата взаимствах преди повече от две години от  блога на Маги Пашова.

Дали ще си направите малки тортички или бонбони, зависи само от вас и конкретната ситуация.
За основа на десерта са използвани ядки (в моя случай сурови бадеми и орехи), фурми, стафиди, както и счукани какаови зърна. Аз винаги, предварително накисвам ядките за 6-8 часа преди да ги сложа в блендъра, а и като цяло преди всяка консумация (защо се прави това, може да прочетете тук). След като ядките са смлени, добавям на око стафиди и фурми, и малко счукани какаови зърна, докато се получи смес, достатъчно пластична за да може да бъде оформяна с ръце. 

За топинга (който между другото е толковаааа вкусен, че едва оцелява до реалната си дестинация : )) !!) е необходимо от любимото ми сурово пресовано кокосово масло, малка лъжичка мед, малко лимонов сок, кокосови стърготини и семена от чия. 
Всички съставки се смесват в блендъра, след което с получената смес се гарнират бонбоните. 
Направените бонбони/кексчета се оставят отново в хладилника за да стегнат за около час-два преди да бъдат сервирани. 

Остава само подходящата компания за дегустацията и радостта от резултата е пълна ! :)


P.S.: За основата може да използвате различни ядки (важното е единствено да са сурови). Може да добавите и малко настърган натурален шоколад, или пък червени боровинка, сушени смокини, или други сушени плодове. За топинга- дори и да нямата кокосови стърготини, резултатът оново е вкусен. Лимоновият сок, медът, както и чията към кокосовото масло обаче са наистина важни за да се постигне мняяяямммм-ефектът, за който вече споменах :)
Десертът се държи в хладилника до непосредствената консумация, тъй като топинга се "разкашква", ако е прекалено дълго на стайна температура. 



No comments:

Post a Comment