"Засега по-здравословна храна от житото няма. Обаче
тъй както днес мелят житото и приготовляват хляба, голяма част от хранителните
му вещества се губят.
Житното зрънце съдържа в себе си потенциална енергия, която
като влезе в организма на човека ,се превръща в кинетическа.
В житото се крият най-мощните, най-благородните сили на
живота. Житното зърно е емблема на
човешката душа."
Петър Дънов
И ето една рецепта, която бих искала да споделя.
Описаната салата се появи като резултат от спонтанния ми
глад за жито и желанието "да не е
съвсем постно", но в същото това време здравословно.
Продукти за 2-3 порции:
1 чаена чаша жито
1 връзка магданоз
1 домат
сирене
стафиди
Един лимон, зехтин, дижонска горчица, сол и черен пипер
Приготвяне:
Житото се сварява и към него се прибавят ситно нарязаният
магданоз и домат. Приготвя се дресинг от сока на един лимон, чаена лъжичка
дижонска горчица, зехтин, сол и пипер. Дресингът и стафидите (количество по
лична преценка) се добавят към житото и всичко се разбърква добре. Добавя се
натрошено сирене, както и натрошени ядки (например орехи) при желание.
Освен на салата житото би могло да се консумира и като закуска с добавена лъжица мед и настъргани ябълки например.
Bon Appétit!
No comments:
Post a Comment