И ето, че днес отново ми дойде музата за готвене!
Обикаляйки щандовете на хранителния магазин вчера, бях привлечена от свежия цвят на връзка зелени аспержи.
Не му мислих много, особено поглеждайки замразената съомга в кошницата.
И ето днес радостта за сетивате е факт! :)
За съомгата, изпечена за около 25 мин. в алуминиево фолио на 200 градуса фурна, подготвих сос от дижонска горчица, сокът на половин лимон, половин чаена лъжичка соев сос и още толкова мед.
За аспержите направих набързо малко сос със синъо сирене и заквасена сметана.
Резулстатът беше за облизване на пръсти, а съставките и начина на приготвяне - по-долу :)
- съомга- дълбоко замразена (аз купувам от кутиите с по два стека вътре)
- връзка зелени аспержи
- 40 грама синъо сирене
- 20-30 грама заквасена сметана (супена лъжица и половина)
За соса: половин лимон, дижонска горчица, соев сос, мед, сол и черен пипер
Включвам фурната да се загрее до 200, като през това време подготвям съомгата като я осолявам и поръсвам с черен пипер двустранно (най-добре е преди това съомгата да е постояла 10-ина минути в топла вода за да се по-размрази). Накрая я овивам в алуминиево фолио, така че да е добре запечатана от всички страни (като плик за писмо) и я слагам да се пече за 25-30 мин.
Докато съомгата е във
фурната измивам
аспержите и го поставям да се
задушат на пара за 7-10 мин. в
<=ето това
Доколкот прочетох в интернет, другата възможност е варене за около 4-5 мин или печене.
Аз предпочитам задушаване, за да запазя колкото е възможно повече от ценните елементи на зеленчука.
Що се отнася до зелените аспержи- добре е те да не бъдат дебели, а по тънки и нежни, тъй като обелката не дебелите аспержи е доста твърда и трябва да се обели.
Сосовете ги правя на око.
За аспержите: начупвам малко синьо сирене в тиган и го оставям да се разтопи. Добавям и заквасената сметана за да се получи хомогенна смес, като внимавам да не загори!! Добавям черен пипер и сол (но малко тъй като сиренето е доста солено) и разбъркавам. Сосът при загрят тиган е готов за 3-4 мин. Тъй като аз го пресолих, добавих в последствие и малко прясно мляко.
Сосът за съомгата го правя като в малък съд смесвам: една чаена лъжичка дижонска горчица, изстисквам полови лимон, добавям няколко капки соев сос и накрая половин чаена лъжичка мед. Накрая малко сол и черен пипер и дресинга е готов! :)
Та това беше моето вкусно, неделно изкушение! :)
Време за приготяне: 30 мин.
Бон Апетит!
No comments:
Post a Comment