Friday, June 3, 2016

TransferWise - парични преводи в чужбина

Причината да напиша този пост е възмущението ми от обирджийските практики на нашите, а и на чуждите банки. Съвсем наскоро останах приятно втрещена, когато за превод на 76 евро от българска към италианска банка, ми се наложи да платя 26 евро такса. На въпроса "защо таксата е толкова висока и несъобразена със сумата, която превеждам", получих повдигане на раменете. Наясно съм, че работещите в банковата система спазват определени правила, над които нямат особено влияние, но все пак подобни такси за преводи са си чисто изнудване.
Както и да е. След като преглътнах горчивата хапка се поразрових за да потърся алтернативи и в крайна сметка попаднах на нещо интересно. Платформа, която се казва TransferWise и работи с минимални комисионни за превод на пари към чужди банки, a валутния курс е по-добър от предлагания от местните институции и обменни бюра.
Онзи ден тествах платформата и вече съм фен!
Цялата процедура е бърза, а парите пристигат в рамките на 2 дни в сметката на получателя.

Как става?
1. Регистрирате се на сайта на TransferWise с активен имейл
2. След като изберете вида на валутата и сумата, която искате да изпратите, попълвате данните на получателя (сметка, име и т.н.)
3. Transferwise ви изпраща имейл с референтен код, както и сметка в БГ банка (Уникредит), в която трябва да се внесе договорената сума. Преводът може да се осъществи само от банката, към която вие самите имате сметка. Аз, въпреки че имам сметка към Райфайзен банк, реших да внеса сумата на ръка директно във филиал на Уникредит. Е, не се получи. Наложи се да наредя плащането от собствената си сметка (предполагам, че чрез възможността да проследи пътя на парите, Transferwise осигурява по-голяма сигурност на клиентите си)
Реално се прави вътрешен превод (между български банки), а парите пристигат на чуждата сметка за 2 работни дни.
4. По време на целия процес, клиентът има възможност да проследи статуса на парите си, а Transferwise изпраща мейл за всяка следваща стъпка.

Какво спестих?

За превод на 400 евро към немска сметка Raiffeisen Bank искаше да ме "глоби" с такса от 26 евро, курсът на валутата беше в мой ущърб, а времето за трансфер- 5 работни дни.

Направих превод на същата сума с Transferwise, като таксата, която ми беше удържана беше 5,48 лв.(!), а парите, които бяха преведени в четвъртък, бяха на съответната сметка в понеделник, тъй като петък беше празник в Германия.
Накратко:
Изпратих 789лв. (с включена такса трансфер), а към немската сметка бяха преведени: 400,58 евро.

Единствения недостатък беше, че за около 2 дни от сметката ми бяха блокирани около 100 лв., за което не бях уведомена. 
Дали тези 100 лв. бяха блокирани от Transferwise също не е сигурно, тъй като от банката не успяха да ми обяснят причината. Допускам обаче, че е така, тъй като се случи директно след превода. Както и да е, само 2 дни по-късно, 100-те липсващи лева бяха отново видими на сметката ми. 

Спестих си 46лв (само от разликата в заплатените такси, без да пресмятам загубите от курса на банката), а по-нататъшни коментари са просто излишни.
Препоръчвам платформата с две ръце!


Update:
Повече от година по-късно (днес е 06.05.2017) и множество преводи (някои, от които на стойност над 1000 лв.) мога да потвърдя съвсем отговорно, че платформата си заслужава!! 


No comments:

Post a Comment