Friday, May 13, 2016

До Италия и назад: Рим-Неапол-о.Капри

Пътуването ни до Италия тази година бе планирано още есента на миналата и включваше посещение на Рим, Неапол и Амалфи. Няма да се впускам в детайлно описание на личните си впечатления и емоции от една страна заради тяхната субективност, от друга от липсата на талант за писане на подобен род текстове. Ще се спра обаче на някои практически съвети, които биха били полезни за друг, тръгнал на екскурзия към Ботуша.

*Самолетни билети: ние се спряхме на Wizzair основно заради цената, която на посока варира около 50-90 лв. в зависимост от това, колко рано е закупен билета. Естествено, ако потърсите билети седмица-две преди самото пътуване, вероятността да намерите билет под 150 лв. на посока е доста нищожна. Съветът ми е, след като сте избрали датите за пътуване и самата дестинация, да действате експедитивно със закупуването на билет, за да избегнете евентуални неприятни изненади по-късно. Допълнителен разход, който вдига цената е добавянето на багаж. В зависимост от това дали пътувате само с ръчен багаж или с куфар цената (на посока) скача с 29 лв. за голям кабинен, ръчен багаж и 35 лв. за куфар до 23 кг. (цените са по спомен и само за Wizzair). Като цяло, ако пътувате в група с хора, които познавате добре, бихте могли да спестите, като си поделите куфар за по-обемния багаж (вкл. и козметиката/течности над 100 мл.), а най-цените лични вещи да вземете безплатно със себе си в самолета като малък ръчен багаж. Полетът ни беше до Rom Fiumincino и трая около 2 часа.

*Трансфер летище-централна гара: Самото летище, което се намира на около 30 км. от центъра на града, предлага добри възможности за транспорт. Ние се спряхме на трансфер с автобус, които спира пред един от изходите на летището (следвайте табелките за bus transfer). Няколко фирми превозват пътници към центъра на града, като гишетата им се намират едно до друго, а цената на човек и посока варира около 4-5 евро. Автобусите пътуват до късно, като на час има средно около 2-3 автобуса към централната гара на Рим-Термини.
Тук е една от фирмите, от която може да се закупи билет дори предварително. Последното е препоръчително единствено и само, ако сте готови да се доверите на точността на авиокомпанията, с която летите. При нас полетът имаше закъснение от почти 2 часа, което директно би означавало да загубим билетите си, тъй като те се купуват само с точен час за отпътуване и по последна информация презаверка за по-късно не е възможна.

Какво ще решите да видите в Рим, е въпрос на лична преценка и до голяма степен на времето, с което разполагате. Ако сте от типа "кулинарни туристи"- градът предоставя множество изкушения за небцето. Ако пък спадате към групата на "културно-ориентираните", то тогава в Рим сте на правилното място! :)
Тъй като вече имам няколко посещения на вечния град, мога със сигурност да кажа, кои са моите любими местенца, които ще видите и по-долу в снимковия материал.

Започвам с Палатинския хълм, в който съм влюбена!!! Хълмът се намира в самия център на града, в непосредствена близост до Колизеума. Билетът за него е 12 евро като важи 2 дни и включва посещение и на самия Колизеум. Времето за разходка на хълма варира от 2-4 часа до цял ден в зависимост от личните предпочитания. Ние се помотахме около 3 часа, като пропуснахме посещение на Колизеума, който (като изключим внушителността му) аз лично намирам за доста безинтересна дестинация. Моят съвет е да си купите билет online, защото опашките понякога са доста дълги. Входовете към хълма и Колизеума се намират на около 200 м. един от друг, а изходът от Палатинския хълм се пада зад Forum Romanum.

Опашка за билети за Колизеума

Палатински хълмГледката от Палатинския хълм


Съвсем близо до Палатински хълм се намира и Капитолий, където на широките стъпала човек заслужено би могъл да си отдъхне преди да продължи към следващата набелязана цел.

 

 


Прекрасна гледка към целия град се открива и от терасата на Pinicio, която се извисява над Piazza del Popolo. Ако имате време, това е едно прекрасно място, където човек може да изпрати залязващото слънце.

Едно от най-атрактивните места за разходка, комбинирана с вкусна вечеря или чаша вино на фона на хубава музика, си остава популярният квартал Trastevere. Пъстър, шумен, изпълнен с живот и много емоции, Trastevere си остава задължителна дестинация, за всички желаещи да почувстват нощния ритъм на града. През деня кварталът с кокетните улички предлага много изкушения за всеки решил да увековечи пътуването си със сувенир, друг подарък или просто да позяпа в малките магазинчета с препълнени витрини.Giardino degli Aranci или "Портокаловата градина"  е друго мое любимо място, което също предлага внушителна гледка към Рим. Препоръчвам го горещо за всеки, които има повече време на разположение. Ние за жалост не стигнахме тази година дотам.

Да опишеш Рим накратко е невъзможно, както е невъзможно да се усети неговата многоликост само за 2-3 дни. Забележителностите, които човек може да посети са много, а атмосферата на града се усеща дори (а и може би основно?) в по-периферните квартали и малки улички. Дали ще следвате конкретен туристически маршрут или просто ще се разхождате без план, е без значение- градът е пълен с изненади. Що се отнася до най-популярните забележителности като Fonatana di Trevi и Piazza di Spagna - те са интересни, когато посещаваш града за пръв път, но едва ли ще предизвикат желание при някое от следващите ви посещения.

*Нощувки. Възможностите за пренощуване в Рим са много. Дали ще изберете хотел или Airbnb отново е въпрос на предпочитание. Аз лично винаги избирам Airbnb, когато оставам в даден град повече от 2 дни.

*Градски транспорт. Билетчето за градски транспорт излиза около 1,5 евро (по спомен).

Макар че следващата спирка от пътуването ни да беше Неапол, не смятам да се спирам на града. Ще кажа само, че бях много разочарована. Градът ми се стори неприветлив, изключително мръсен и запуснат, а хората доста бедни. Допускам, че впечатленията ми са силно повлияни от факта, че посетихме града точно по Великден, когато улиците бяха препълнени и хаосът пълен. Въпреки това обаче, Неапол не е град, който бих препоръчала за друго освен за начален пункт на пътуване (заради летището си). Съветът ми е да си спестите района на централната гара, освен ако не сте любители на гетата.
Ако все пак обаче, пътят ви минава оттам и искате да видите нещо интересно, бих ви препоръчала да посетите Cappella Sansevero. Малък музей с впечатляващи скулптури и история. Наистина уникални! Входът беше 7 евро.

Единственото нещо, което ми хареса в Неапол беше метрото му (1 евро на посока), което беше толкова чисто и ново, че в началото се чудехме дали по-погрешка не сме влезли, докато то всъщност не е официално отворено. Предполагам, че причината за фрапиращата му запазеност на фона на всичко друго, се дължи на факта, че не се ползва от местното население (в метрото видяхме само туристи).

Наистина жалко, че град с такава локация и история е оставен да запада, но такива са за жалост последствията от влиянието на мафията в региона.Затова пък обаче, съвсем близо до Неапол се намира известното крайбрежие на Амалфи и околните градчета- The Amalfi Coast.
Първоначално бяхме решили да си купим билет, с който да използваме един от многото автобуси, които пътуват по цялото крайбрежие и спират във всяко китно градче. За жалост обаче, заради празничните дни, автобусите бяха много на рядко, заради което се отказахме от идеята. Информация за самите автобуси и техните разписания може да се получи в инфо центъра на централната гара в Неапол.
След като пътуването по суша отпадна, започнахме да мислим варианти и в крайна сметка се спряхме на пътуване с джет-ферибот (ferry schedules), а новоизбраната дестинация беше остров Капри. Пътуването с ферибота трая около 50 мин, цената беше по 19 евро на човек и посока, а гледката и тръпката от задната палуба- несравними (джет-ферибот се движи с доста висока скорост, която обаче не се усеща в салона)!!

Като заговорих за високи скорости, може би тук трябва да спомена, че придвижването ни от Рим до Неапол стана с бърз влак. Цената беше много приемлива (около 25 евро на човек/посока) като се има предвид, че взехме 230 км за около час. Аз лично, спрях да гледам таблото, щом достигнахме скорост от 300 км/ч :))
Трябва да се има в предвид обаче, че цените варират в зависимост от това, колко рано е закупен билета.

Но.... Да се върна към остров Капри! С две думи- хареса ми! Малък, китен, с прекрасна гледка.
Островът е доста компактен и може да се обходи дори пеш, ако имате повече от ден. Тъй като ние нямахме се насочихме директно към станцията на фуникуляра, която се намира точно срещу пристанището (Марина Гранде). Билетите се купуват вдясно от самото пристанище, там където са касите и на фериботите. Цената на посока е 1,50 евро, а самото изкачване трае 2-3 минути като фуникуляра стига до Пиаца Умберто.

От Пиаца Умберто може да се разходите по малките улички, които започват от него, особено ако сте само за няколко часа там, както беше случаят при нас.

Препоръчвам ви да си купите някои от типичните за о. Капри и крайбрежието на Амалфи- лимонени продукти. Лимоновите дръвчета там са буквално навсякъде! :)) Аз си лично си купих лимонени сапуни, лимончело (типичен за Италия ликьор) и лимонена паста. Последната беше уникална, особено приготвена със сьомга и бял (сметанов) сос!! Но за това друг път :))

Ами това беше май от мен! Arrivederci!
 No comments:

Post a Comment